Al 7 dodelijke slachtoffers tijdens agrarisch werk

11-09-2020    10:46   |    Goedemorgen

Van 14 tot en met 18 september organiseert het platform Zero Accidents voor de tweede keer de Veilig op 1-week. Helaas geen overbodige luxe: vorig jaar stond de agrarische sector nog steeds op nummer 3 als het gaat om ernstige ongelukken op het werk. Dit jaar zijn er tot nu toe zes ongelukken met zeven dodelijke slachtoffers te betreuren.

Dit jaar is er in de week speciaal aandacht voor het veilig werken met machines. De meeste ongelukken in de agrarische en groene sector gebeuren namelijk met machines.

Feiten en cijfers
57 procent van de dodelijke ongelukken gebeurde de afgelopen tien jaar op of in de buurt van een machine. In totaal ging het om 82 dodelijke ongelukken, gemiddeld acht per jaar. Bij de zeven dodelijke slachtoffers dit jaar ging het drie keer om een ongeluk met een (rijdende) machine.
•    De meeste ongelukken gebeuren tijdens het bedienen, verhelpen van storingen en verstoppingen en het schoonmaken van machines.
•    Ernstige ongelukken gebeuren meestal met trekkers, heftrucks, rooimachines, graafmachines, verreikers en shovels. Vaak met de beweegbare delen: de afscherming, de noodstop of de beveiliging tegen ongewenst opstarten ontbreekt. Of de machine is in slechte conditie.
•    In de meeste gevallen wordt iemand geplet, bekneld of overreden. Bij niet-dodelijke ongelukken verliezen mensen vaak een arm of been.

Bewustwording en in gesprek gaan
De Veilig op 1-week is een initiatief van het Platform Zero Accidents en wordt gecoördineerd door Stigas. De deelnemers aan het platform organiseren deze week meerdere activiteiten, zoals een webinar over de risico’s van machines die je zelf bouwt of verbouwt. Ook zijn er speciale toolboxen (een soort workshops) over machineveiligheid en er wordt aandacht gevraagd voor het Meldpunt onveilig werk.
Alle activiteiten staan op de actiepagina van de veilig op 1-week 2020.  

Wim van den Boomen, namens LTO Nederland werkgeversvoorzitter van Stigas: “Veilig werken met machines begint met bewustwording. En alert zijn op hoe vaak je ‘even snel’ iets net niet helemaal veilig doet. Elk ongeluk is er een te veel. En vergeet het leed dat het met zich meebrengt niet. Zolang er nog
dingen misgaan, blijven wij ons onverminderd inspannen voor een veilige werkplek.” Jeroen Brandenburg, namens FNV werknemersvoorzitter van Stigas: “Als er ook maar iets met een machine aan de hand is, ga je er niet mee werken. Daar kan en mag geen discussie meer over zijn. Check daarom voordat het werk begint altijd eerst de veiligheid van de machines. Om ondernemers en medewerkers hierbij te helpen hebben we posters gemaakt. Als iedereen in de sector zich daar vanaf nu aan houdt, is het aantal ongevallen met machines volgend jaar drastisch gedaald. Zo ingewikkeld is het namelijk niet. Het is een kwestie van gewoon doen.”

Platform Zero Accidents
In het platform werken de volgende partijen samen: LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, ForFarmers, Agrifirm, Nijhof-Wassink, ZuivelNL, RIVM, Inspectie SZW en Stigas.


Reacties (1)

Arie Brouwer at 11.09.2020

Gezien het aantal slachtoffers wat in Nederland door een ongeluk om het leven komt, is dit ondanks de 7 gevallen teveel, in vergelijking met andere branches of doodsoorzaken gelukkig heel erg laag. In 2019 vielen er bijvoorbeeld 661 verkeersslachtoffers. Volgens de statistieken vallen er meer slachtoffers door een pinda allergie dan in de tuinbouw. Dus kunnen we statistisch gezien uitgaan van een veilige branche. Het woon-werk verkeer is vele malen gevaarlijker (!!!) dan het werken in de tuinbouw.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws