Champagne vroeger dan ooit!

16-09-2020    09:53   |    Vilt.be

Goed nieuws voor champagneliefhebbers! In de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk is de oogst van de druiven voor de schuimwijn al op 17 augustus begonnen. Daarmee gaat de oogst van dit jaar de geschiedenisboeken in als de vroegste ooit in de Champagnestreek, aldus Vilt.be.

“Het blijkt ook voor het derde opeenvolgende jaar een kwalitatief goede oogst”, laat het Bureau du Champagne Benelux weten. “Net als in 2018 en 2019 hebben de weersomstandigheden een oogst van erg hoge kwaliteit voortgebracht.”

Waar vorig jaar het temperatuurrecord werd verbroken met een piek van 42,9° graden Celsius, werd dit jaar de droogste juli in de geschiedenis gemeten. Als gevolg van droogte zijn de trossen onder het gemiddelde gewicht, maar in een uitstekende gezondheid. "De most is evenwichtig, fruitig, vertoont een mooie frisheid en een grote aromatische expressie”, aldus het Bureau du Champagne Benelux. “Het alcoholgehalte ligt tussen de 10 en 10,5 procent."

Het was niet alleen erg droog, het jaar 2020 onderscheidt zich ook door de veiligheidsmaatregelen als gevolg van de COVID-19-epidemie, die moesten worden ingevoerd voor de 120.000 seizoenarbeiders die in wijngaarden of perscentra werden ingezet.

“Het begin van het jaar werd gekenmerkt door heel veel regen met de natste februarimaand ooit”, klinkt het. “Midden maart nestelden hitte en droogte zich in de regio en waren wijnstokken 16 dagen eerder dan het tienjarige gemiddelde aan het ontkiemen. De wijnranken verloren deze voorsprong niet meer, er volgde integendeel nog een uitzonderlijk snelle rijpingsdynamiek in de week voorafgaand aan de aankondiging van het begin van de oogst.”

“Met de prachtige trilogie 2018, 2019 en 2020 zal de champagne die we binnen een paar jaar kunnen drinken – zowel mengsels als uitzonderlijke jaargangen – ideaal zijn om te klinken waar iedereen op wacht: het einde van de covid-19-pandemie”, besluit het Bureau du Champagne Benelux.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuw bestuurslid BBH

Per 11 september is Rieneke van der Houwen toegetreden tot het bestuur van Bloemenbureau Holland (BBH). Zij...