ToBRFV-besmetting bij plantenkwekerij aangepakt

28-01-2021    10:10   |    AgriHolland/NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen getroffen om besmettingen van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) gerelateerd aan een Nederlandse plantenkweker uit te schakelen.

De situatie kwam aan het licht toen een tomatenteler aan het eind van afgelopen zomer symptomen aantrof in zijn jonge tomatengewas en daar melding van maakte. De NVWA is daarop een traceringsonderzoek gestart bij de plantenkweker.

Tijdens het onderzoek meldde zich een andere teler, ook met symptomen in het jonge gewas, afkomstig van dezelfde plantenkweker. Inspecteurs hebben vervolgens alle partijen planten bij de plantenkweker uitgebreid geïnspecteerd en bemonsterd. In 2 partijen planten werd een besmetting geconstateerd. Deze planten waren vanwege groeizaam weer eerder afgeleverd dan de oorspronkelijke planning, waardoor de uitslag van het onderzoek pas bekend werd na aflevering.

Op de 4 teeltbedrijven die deze planten ontvangen hebben, zijn maatregelen van kracht. Dit houdt in dat strikte hygiëne moet worden toegepast. Het oogsten en de afzet van tomaten kan wel doorgaan. Vervolgens wordt enige tijd na de teeltwisseling opnieuw bekeken of de planten vrij zijn van ToBRFV.

Bij de plantenkweker zijn maatregelen getroffen om het mogelijk nog aanwezige virus uit te schakelen. Deze aanpak is succesvol geweest. De eerder opgelegde maatregelen zijn daarom inmiddels opgeheven.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: Solvent

ACTUEEL HORTI THEMA - Joost de Jong van Solvent was vanochtend op Paprika te horen in het kader van het...