Meer vragen voor Werkgeverslijn

Meer vragen voor Werkgeverslijn

Agrarische werkgevers stelden in 2022 meer vragen aan de Werkgeverslijn land- en tuinbouw, namelijk 3.354. Dat is een stijging van 5,6% ten opzichte van het jaar ervoor. Werkgevers weten het aanspreekpunt te vinden voor vragen over cao- en arbeidszaken, maar ook voor snel en betrouwbaar nieuws over Oekraïne. Om werkgevers optimaal in hun informatiebehoefte te voorzien is de Werkgeverslijn in 2022 gestart met het ontwikkelen van e-learnings op een online leerplatform.

In februari 2022 begon de oorlog in Oekraïne. Veel Oekraïners vluchtten toen naar Nederland. Een deel van deze vluchtelingen wilde graag in Nederland aan het werk en een groot percentage is dan ook in de agrarische sector aan de slag gegaan. Marten van Lenthe, adviseur van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw, zegt hierover: “Oekraïne is geen EU-staat, dus veel werkgevers liepen tegen vragen aan als ‘mag ik een Oekraïner werk aanbieden?’ en ‘welk contract mag ik hem dan geven?’. Vanuit de overheid kwam er steeds meer informatie beschikbaar en is er een richtlijn gekomen. Deze richtlijn heeft de Werkgeverslijn vertaald naar een praktisch ingestoken themapagina, inclusief vraag-en-antwoord.”

Door de unieke positie van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw en het uitstekende netwerk van LTO Nederland kreeg de Werkgeverslijn informatie over richtlijnen en verscherpte maatregelen uit de eerste hand. Zo kon de Werkgeverslijn boeren en tuinders snel de juiste informatie bieden. Om te zorgen dat zij ook vluchtelingen goed konden informeren, heeft de Werkgeverslijn modelarbeidsovereenkomsten laten vertalen naar het Russisch en Oekraïens. Het aantal downloads – 237 – laat zien dat de modelarbeidsovereenkomsten goed gebruikt worden. Deze modelarbeidsovereenkomsten voldoen ook aan de eisen die gesteld worden in de nieuwe wet transparante arbeidsvoorwaarden die in augustus 2022 is ingevoerd.

E-learning
De website en nieuwsbrief van de Werkgeverslijn voorzien werkgevers het snelst van actuele informatie. Daarnaast is e-learning er in 2022 bijgekomen als nieuwe dienstverlening. Een deel van de agrarische ondernemers die (gaan) werken met personeel heeft geen HR-achtergrond. Speciaal voor deze groep is een online basiscursus ‘Help, ik ben werkgever’ ontwikkeld. Op een online leerplatform kunnen ondernemers zelf modules doorlopen over wat je moet weten als werkgever. Ruim honderd cursisten hebben de e-learning doorlopen en de deelnemers zijn enthousiast. Met de gegeven feedback wordt de e-learning in het komende jaar verder doorontwikkeld.

Behoefte aan informatie en advies groeit
Van Lenthe: “Dankzij onze telefonische helpdesk, bijeenkomsten en webinars blijven we in nauw contact met agrarische werkgevers. We ontvangen genoeg signalen om te weten welke vragen leven en waar behoefte aan is. Met de mix aan communicatiemiddelen springen we in op deze behoefte en bieden we praktische handvatten waar werkgevers direct mee aan de slag kunnen.” Door een financiële bijdrage van Colland Arbeidsmarkt kan iedere agrarische werkgever gebruik maken van de ervaring en expertise van het team van de Werkgeverslijn. Zo blijft de Werkgeverslijn op alle mogelijke manieren goed werkgeverschap in de agrarische sector stimuleren.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie