Sensoren inzetten voor een optimale teelt

Sensoren inzetten voor een optimale teelt

De glastuinbouw staat voor een enorme uitdaging om optimaal te produceren met onder andere minder energie, minder gewasbeschermingsmiddelen, minder arbeid, minder emissie en met hergebruik van water. Sensoren kunnen hierbij helpen, maar nog niet voor iedereen is de meerwaarde van sensoren duidelijk. Op donderdagmiddag 26 januari organiseert Glastuinbouw Nederland samen met Delphy en SCFF een bijeenkomst voor telers, waarbij de praktische toepassingen van diverse sensoren worden toegelicht en gedemonstreerd.

Binnen steeds meer projecten, die lopen binnen de innovatieprogramma’s van Stichting Kennis in je Kas, worden sensoren ingezet om de doelstellingen op het gebied van water, plantgezondheid en energie te kunnen behalen. Met verschillende gewassensoren kan de reactie van de plant op een teeltactie meetbaar worden gemaakt. Dit kan helpen om de teelt te optimaliseren. Op het gebied van plantgezondheid kan met sensoren de balans van plagen en biologische bestrijders in de kas veel beter worden begrepen. Zodoende kan gerichter worden bepaald wanneer ingrijpen zinvol en efficiënt is.

Sensoren onder Glastuinbouw Waterproof
Het innovatieprogramma Glastuinbouw Waterproof werkt onder meer aan de optimalisatie van de waterkwaliteit in en om de kas. Ook hierbij wordt steeds meer gebruikgemaakt van sensoren.
Zo worden sensoren ingezet om de waterkwaliteit in de kas te controleren. Bij een volledige recirculatie krijgt het water in de glastuinbouw een complexe samenstelling van nutriënten, gewasbeschermings-, rem- en ontsmettingsmiddelen, organische stoffen en microbiologie. De consequentie hiervan voor de teelt is grotendeels onbekend. Met behulp van sensoren is het mogelijk de kwaliteit van het water sneller te beoordelen op de geschiktheid voor hergebruik. Zijn ziekteverwekkers zich aan het ontwikkelen? Heeft zuurstof toevoegen zin of moeten er andere acties worden uitgevoerd?

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!