Automatische dispenser voor nuttige insecten

Automatische dispenser voor nuttige insecten

Entomatic zorgt voor een snelle en gelijkmatige verdeling van nuttige insecten in de kas. Deze nieuwe breed inzetbare en flexibele automatische dispenser is inzetbaar in een breed gamma aan gewassen en helpt telers de arbeidskosten te verlagen en de bestrijding te optimaliseren.

Entomatic is wereldwijd exclusief verkrijgbaar bij Biobest en is het resultaat van een samenwerking met Hortiworld, het in Nederland gevestigde bedrijf dat de geavanceerde Bio Bull tuinbouwapparatuur produceert.  

"Entomatic is ontworpen en ontwikkeld om een zeer gelijkmatige, nauwkeurige en homogene verdeling van mijtproducten te verkrijgen”, legt Hanne Steel, Biobest product portfolio manager Beneficials, uit. Ze noemt onder meer Phytoseiulus-System, Amblyseius-System en Swirskii-System. "Ook bij het doseren van geschikte poppen en producten op basis van eieren kan het een waardevolle rol spelen.”

"Handmatige verdeling van nuttige insecten is arbeidsintensief en daardoor tijdrovend en duur," zegt ze. "Het is een repetitieve taak, die veel focus vereist, en het kan moeilijk zijn om te beoordelen of de taak goed is uitgevoerd. Om biologische bestrijdingsstrategieën en de effectiviteit ervan te optimaliseren, is het belangrijk dat de nuttige insecten gelijkmatig over het gewas worden verspreid."

Nadat een Noord-Amerikaanse aardbeienteler die dit proces wilde automatiseren Hortiworld benaderde, ging het bedrijf aan de slag met het ontwerpen en ontwikkelen van een betrouwbare oplossing. In 2020, in het prototypestadium, werd Biobest benaderd. Samen verfijnden en valideerden ze de Entomatic en brachten het op de markt.

"In vergelijking met andere dispensers blaast Entomatic de mijten continu en zachtjes op het gewas", legt Rembrandt van Meegen van Hortiworld uit. "Door de luchtstroom te vertragen, landen er meer mijten op de bladeren - waar ze nodig zijn – en minder op de grond. In het reservoir kunnen verschillende producten worden meegenomen. Bij voormenging zorgt een roersysteem voor een continue en homogene toevoer naar de verdeelpunten.”    

"De machine is een eenvoudig modulair systeem en kan aangepast worden aan bijna alle kasgewassen en teeltsystemen zoals zacht fruit, bladgewassen en sierteelt," vervolgt hij. "De configuratie gaat gemakkelijk en ook het gebruik is intuïtief. Daar hebben we het systeem op ontworpen.”  

"Entomatic is uitgebreid getest en kan gebruikt worden met alle gangbare draagstoffen - vermiculiet, zaagsel, zemelen en boekweit. Omdat er geen buisrailsysteem nodig is, kan het worden gemonteerd op een kar, tractor of spuitapparatuur. Het aanpassingsvermogen biedt iedereen voordelen. Ons als fabrikant, Biobest als leverancier en de telers als gebruiker," zegt hij.

"Arbeid is soms een uitdaging. Omdat het handmatig doseren van biologie afgestemd moet worden met de beschikbaarheid van medewerkers en de levering van producten. Met 2-16 doseerpunten kan de Entomatic automatisch in maximaal 16 rijen tegelijk nuttige insecten verdelen. Afhankelijk van het aantal doseerpunten en de lengte van de rijen heeft het een doseercapaciteit tot 1,5 ha per uur."  

Samenvattend zegt Hanne: "Terwijl Entomatic telers helpt hun arbeidsefficiëntie te verbeteren, zorgt het tegelijkertijd voor een gelijkmatige verspreiding van nuttige insecten in het gewas – en dat is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van biologische bestrijdingsstrategieën."

 

Bron:

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!