Meer BOS’en toegevoegd aan IPM Decisions platform

Meer BOS’en toegevoegd aan IPM Decisions platform

Op 12 januari 2023 is het IPM Decisions Platform bijgewerkt met meer BOS’en voor het groeiseizoen 2023. Een volgende update is gepland in maart 2023. www.platform.ipmdecisions.net biedt een 'one-stop shop' voor beslissingsondersteuning in Integrated Pest Management (IPM).

Na een eenvoudig en snel registratieproces om een bedrijfslocatie in te stellen en relevante beslissingsondersteunende systemen (BOS) te selecteren, hebben gebruikers rechtstreeks toegang tot informatie en begeleiding over een groeiend aantal plagen op hun gewassen. Het platform is beschikbaar in 12 Europese talen: Engels, Noors, Zweeds, Deens, Duits, Fins, Litouws, Frans, Italiaans, Grieks, Sloveens en Nederlands.

Nieuwe beslissingsondersteunende systemen (BOS) toegevoegd aan het platform:
- Waarnemingsmodel voor wortelvlieg. Dit model van het waarschuwingssysteem is gebaseerd op wekelijkse waarnemingen van volwassen wortelvlieg die op gele vangplaten worden gevangen.

- Temperatuurmodel wortelvlieg. De eerste generatie volwassen wortelvliegen komt uit poppen in de grond en legt eieren dicht bij de basis van kwetsbare gewassen, zoals wortel en pastinaak. Het model bepaalt het begin van de vliegperiode voor de 1e generatie wortelvliegen.

- Aardappel Alternaria TOMCAST. Deze BOS berekent dagelijkse risicowaarden en het risico van een aanval van vroege bacterievuur op basis van de voorafgaande 24 uur.

- Phytophthora, negatieve prognose. Deze BOS is ontworpen om de timing van de eerste toepassing van fungiciden tegen Phytophthora te sturen, indien gebruikt in combinatie met andere agronomische risicofactoren. Het model stuurt de timing van de eerste bespuiting aan het einde van de 'epidemievrije' periode. Deze BOS wordt gewoonlijk gecombineerd met andere modellen om de daaropvolgende fungicidenapplicaties te sturen.

- Koolzaadglanskever. Deze BOS voorspelt migratie naar gewassen, gebaseerd op de luchttemperatuur, en kan dus worden gebruikt om het risico voor het gewas te evalueren.  

- Best4Soil Decisions Support Tools voor nematoden en bodempathogenen. Deze twee tools zijn toegankelijk via een link op het IPM Decisions-platform. De tools geven informatie over de gevoeligheid en tolerantie van 70 gewassen voor 32 nematoden en 135 ziekteverwekkers.

 

Bron:

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!