'Betere productie en minder stress planten'

'Betere productie en minder stress planten'

Telers met een kas hebben een gouden regel: 1% meer licht betekent 1% meer productie. Het gaat daarbij vooral om het PAR-deel van het zonlicht. De Delftse startup Fotoniq ontwikkelde een coating die UV omzet in PAR en zorgt voor een diffuse verspreiding van het licht. Ofwel: meer groeilicht op meer plaatsen in de kas. Met steun van het Innovatieprogramma AgriTech werd de coating getest bij twee groentetelers. “Meewerken aan een innovatie kost tijd en geld. Maar dit durfde ik wel aan.”

Soms ontstaat innovatie door toeval. Zo ook bij Fotoniq. Mede-oprichter Sadiq van Overbeek maakte een aantal jaar geleden een fietstocht door het Westland. Hij zag de kassen en realiseerde zich hoe belangrijk licht is voor telers. En hij dacht aan een coating die hij met zijn bedrijf had ontwikkeld, maar waarvoor hij nog geen toepassing had weten te bedenken. Die coating zet UV-licht om naar PAR-licht.

Daarna ging het snel. Van Overbeek zocht toegang tot de tuinbouw en werd met open armen ontvangen. Dat resulteerde in een kleine proef van 50m2 bij kwekerij Koppert Cress in Monster. Uit de proef bleek dat de coating op het kasdek inderdaad zorgt voor meer groei. Van Overbeek: “Maar Koppert Cress teelt cressen. Dat is heel andere teelt dan vruchtgroenten. Telers van bijvoorbeeld paprika, tomaat of komkommer zijn niet zozeer geïnteresseerd in groei, als wel in productie.” Een proef bij een paprikateler verliep ook goed. En afgelopen jaar kon Fotoniq de coating ook testen in de teelt van tomaten en komkommers. Fred Schäpe van Verkade Tomaten uit ‘s-Gravenzande: “De coating werkt. De productie is beter en de planten voelen zich beter; ze hebben minder stress.”

Lees hier verder

Bron: InnovationQuarter

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie