Effectievere sanering vervuilde bodems

Effectievere sanering vervuilde bodems

Verontreinigde grond laten schoonmaken door bacteriën die van nature voorkomen in de bodem. Het klinkt futuristisch, maar toch is het precies waarmee startup Nature’s Principles zich bezighoudt. Rabo Impactfonds steunt hun innovatie met 25.000 euro.

Wereldwijd vervuilen olie, PFAS en zware metalen de bodem ernstig. Alleen al in Nederland is de bodem op mogelijk 250 duizend plekken zwaar vervuild. Dat heeft impact op het milieu, maar ook op onze gezondheid. Volgens Jan Pieter van Tilburg, CEO van Nature’s Principles, kost het veel geld en moeite om vervuilde grond te reinigen. "Je moet de grond afgraven, vervoeren en schoonspoelen. Dat is duur én milieubelastend."

Nature’s Principles ontwikkelt een duurzaam ingrediënt met micro-organismen en melkzuur dat terplekke de vervuilde bodem saneert. Het hoofdingrediënt melkzuur wordt gemaakt bij een eeuwenoud biologisch proces. "Het melkzuur verbetert vervolgens de gezondheid van de bodem, door selectief de micro-organismen te ondersteunen die de verontreinigende stof af te breken tot veilige verbindingen", legt Jan Pieter uit.

Gebruikmaken van een restproduct
"Kristalsuiker gebruiken bij de productie van melkzuur is relatief duur, omdat het ook nodig is voor de voedingsmiddelenindustrie", zegt Jan Pieter. "Medeoprichter Jules Rombouts van Nature’s Principles ontdekte dat je in plaats daarvan ook restproducten en ruwe grondstoffen kunt gebruiken, zoals ruwe suikerbieten en melasse. Die zijn veel goedkoper. Ook bespaar je met het gebruik van een restproduct landbouwgrond, waardoor we een kleinere ecologische voetafdruk maken."

Miljoenen kilo’s grond reinigen
Op dit moment doet Nature’s Principles onderzoek in het lab en een pilotruimte, maar de succesvolle resultaten smaken naar meer. Jan Pieter en Jules willen in 2025 een commerciële fabriek openen in de regio Rijnmond. "Onze ambitie is om tot duizend keer meer melkzuur te produceren, waarmee we miljoenen kilo’s vervuilde grond kunnen reinigen. We zijn nu vier miljoen euro aan durfkapitaal aan het ophalen. Een flink bedrag. Dat het Rabo Impactfonds onze innovatie steunt met 25.000 euro, helpt ons enorm om dat punt te bereiken."

Samen verschil maken
Jan Pieter en Jules kunnen niet wachten om met hun innovatie bij te dragen aan een circulaire en duurzame samenleving. "De vervuiling van de aarde gaat nog altijd door, het is belangrijk om snel stappen te maken’, zegt Jan Pieter. ‘We blijven innoveren met melkzuur. In eerste instantie voor bodemsanering, op den duur volgen ook andere toepassingen."

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die Rabobank ondersteunt: Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de energietransitie.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie