Nieuwe fytosanitaire eisen vanuit VK vallen mee

Nieuwe fytosanitaire eisen vanuit VK vallen mee

Begin april publiceerde het Britse ministerie (DEFRA) haar plannen voor het toekomstige systeem van invoercontroles van producten uit het buitenland. Dit systeem heet het Border Target Operating Model TOM), dat per 31 oktober 2023 zal worden ingevoerd. Een cruciale vraag hierbij was of alle snijbloemen een fytosanitair certificaat nodig zullen hebben, dan wel uitsluitend de potplanten, zoals nu het geval is. Daar heeft DEFRA 1 mei uitsluitsel over gegeven, aldus Royal FloraHolland.

Fytosanitaire certificaten zijn bij producten uit de EU straks alleen nodig voor:

  •     Orchideeën, Dianthus (anjer en duizendschoon)
  •     Dendranthema (chrysant)
  •     Gypsophila (gipskruid)
  •     Solidago (guldenroede)
  •     voor alle potplanten en voor snijgroen van coniferen langer dan 3 meter


Voor andere snijbloemen is straks geen fytosanitair certificaat vereist en hoeft er dus ook geen fytosanitaire controle te worden uitgevoerd. Dat is enorme winst, waarvoor Royal FloraHolland zich samen met de VGB en andere partners bijzonder heeft ingespannen. Onduidelijk is nog in hoeverre er fytosanitaire certificaten en dus controles nodig zullen zijn voor snijbloemen uit derde landen die via Nederland naar het VK gaan. Tot 17 mei kunnen buitenlandse bedrijven nog op de plannen reageren. Royal FloraHolland zal een reactie indienen vanuit de sierteelt, in afstemming met onder meer de VGB.

"Nu er duidelijkheid is hoe het VK om zal gaan met snijbloemen uit de EU zal de NVWA hiervoor naar verwachting samen met de keuringsdiensten KCB en Naktuinbouw het bedrijfscontrolesysteem uitrollen dat in 2022 werd ontwikkeld. Dat zal dan dus alleen nodig zijn voor orchideeën, chrysant, anjer, gipskruid en Solidago. Wij hebben de NVWA gevraagd duidelijkheid te verschaffen over de uitrol van het controlesysteem, zodat het bedrijfsleven tijdig weet waar het aan toe is. We hopen u op korte termijn hierover meer te kunnen vertellen."

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie