Drone vliegt door de kas bij Gerbera United

Drone vliegt door de kas bij Gerbera United

Op zaterdag 6 april vliegt een drone tijdens Kom in Kas in de regio Noukoop-Nootdorp over de gerbera’s. Florinco en Royal Brinkman geven een demo van de mogelijkheden van autonome dronevluchten onder glas bij Gerbera United in Nootdorp. Het doel van de dronevluchten is het verzamelen van beeldmateriaal van bovenaf. Op deze gerberakwekerij loopt een succesvolle pilot met de drone scandr. De drone legt beeldmateriaal vast dat wordt gebruikt door AI-modellen in ontwikkeling, met als doel bijvoorbeeld oogstprognoses te maken.

Een drone in de kas, voor velen in de tuinbouwsector een kenmerk van innovatie en ontwikkeling maar voor weinig telers nog werkelijkheid. Hoe interessant is het als een drone boven het gewas kan vliegen om de teler altijd inzicht te geven over het gewas van bovenaf. Sinds kort is dit werkelijkheid bij gerberakweker Gerbera United in Nootdorp. Florinco test en ontwikkelt hier samen met Royal Brinkman hun autonome drone scandr.

Drone in de kas
Met de autonome drone is het mogelijk om automatisch data te verzamelen met een camera boven het gewas. Het beeldmateriaal dat de drone verzamelt, wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de groei van het gewas maar ook om ziekten en plagen eerder en op grotere schaal te gaan detecteren. Wanneer het vliegen klaar is, vliegt de drone naar het zogenoemde basestation om het beeldmateriaal te verzenden en zichzelf weer op te laden voor de volgende vlucht.

Van data naar waarde
Het structureel verzamelen van beeldmateriaal is een enorme toegevoegde waarde. Die waarde wordt nog groter als de verzamelde data uit het beeldmateriaal ook omgezet kan worden naar waarde. Het is van belang om het gewas te kunnen bekijken maar dit belang wordt nog groter wanneer kunstmatige intelligentie ingezet kan worden om analyses te doen op deze data. Ook dit is mogelijk met de drone oplossing waar bloemen geteld kunnen worden, analyses van de groei van de plant gemaakt kunnen worden en plekken waar ziekten en plagen zich bevinden gedetecteerd en aangewezen worden. De teler krijgt dus de relevante informatie te zien, iets wat tijd bespaart en eerder en accurater inzicht geeft.

Samenwerking
Royal Brinkman ziet het belang van de mogelijkheden van data naar waarde en is een samenwerking aangegaan met Florinco om deze oplossing samen te verbeteren en in de markt te zetten. Koen Bol, innovatie specialist bij Royal Brinkman geeft aan: “Een autonome drone is een belangrijke data verzameltechniek die past binnen de strategie van Royal Brinkman. Dit geeft de teler nog meer informatie om het teeltproces te optimaliseren.”

Op zaterdag 6 april 2024, van 10.00 tot 17.00 uur zal de drone te zien zijn voor het grote publiek bij Gerbera United in Nootdorp tijdens Kom in de Kas. Florinco heeft hier één van de eerste drone implementaties gedaan. Hortibiz Newsradio heeft a.s vrijdag tussen 11.00 en 12.00 uur een speciale uitzending die in het teken staat van Kom in de Kas in de regio Noukoop-Nootdorp. In die uitzending komt ook Gijsbert Verboom van Gerbera United aan het woord. Hortibiz Newsradio zal tijdens Kom in de Kas op zondag 7 april ook live radio maken op locatie.

 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie