'Kansen voor concentraat’ relevant voor RO

'Kansen voor concentraat’ relevant voor RO

Omgekeerde osmose (RO) levert concentraat op als reststroom en de verwerking daarvan kan (blijvende) toepassing van RO in de weg staan. In het project ‘Kansen voor concentraat’ wordt de komende jaren verkend hoe het water en de componenten uit deze reststroom zijn te verwaarden. Onderzoeker Luuk de Waal van kenniscentrum KWR is er nauw bij betrokken en geeft uitleg. “Concentraat hoeft geen reststroom te zijn.”

Omgekeerde osmose is een effectieve techniek om bijvoorbeeld brak grondwater te zuiveren tot goed gietwater voor tuinbouwgewassen. Het zoutrijke concentraat (‘brijn’) dat na zuivering overblijft, kan uitsluitend op basis van gemeentelijk maatwerk (verleende vergunningen) worden teruggebracht in dieper gelegen bodemlagen.

Van lozen naar verwaarden
“Op veel plaatsen is brak grondwater te zout om ongezuiverd te kunnen gebruiken”, zegt Onderzoeker water treatment & resource recovery Luuk de Waal van KWR. “Omgekeerde osmose is een goede zuiveringstechniek, mits er onder andere een passende managementmethode voor het concentraat wordt gevonden. Door de complexiteit van de hoofdstroom terug te brengen door componenten tegen andere uit te wisselen en vervolgens al het water uit deze stroom terug te winnen, zouden we zowel de componenten als het water van de concentraatstroom mogelijk kunnen verwaarden. In principe hoeft concentraat niet volledig een reststroom te zijn, maar dan moeten we er letterlijk en figuurlijk wel wat energie instoppen.”

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie