Nitraat in onderbemaling is indicatie lekkage

Nitraat in onderbemaling is indicatie lekkage

Drainage en onderbemaling worden om verschillende redenen aangelegd. Bij grondgebonden teelten is het van belang om de grondwaterstand te regelen, zodat er voldoende wortelbare ruimte in de teeltlaag beschikbaar is. Daarnaast kan het behulpzaam zijn bij het stomen. Bij veel kwel kan een dubbel systeem nodig zinvol zijn om met het onderste net het kwelwater af te voeren en met het bovenste net het drainagewater van de teelt op te vangen voor hergebruik. Door de teelt in de grond is het logisch dat het drainagewater enige meststoffen zoals nitraat bevat.

Bij substraatteelten wordt onderbemaling over het algemeen aangelegd om te voorkomen dat een hoge grondwaterstand de draagkracht van de bodem vermindert. Vooral voor buisrailsystemen waarbij op hoogte wordt gewerkt en teeltsystemen die op afschot worden aangelegd, is een stabiele ondergrond noodzakelijk. Voor het water dat wordt weggepompt, worden verschillende benamingen gebruikt zoals grondwater, drainagewater of onderbemalingswater.

Als het drainagewater dat wordt weggepompt ‘niet verontreinigd is door bedrijfsactiviteiten’ mag het op oppervlaktewater worden geloosd, omdat de samenstelling van het water dan overeenkomst met de samenstelling van het oppervlaktewater. Andersom kun je dus stellen dat als er meer meststoffen in het drainagewater zitten dan in het oppervlaktewater, er teeltwater in de onderbemaling terechtkomt. 

Lees hier meer

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie