Boskoop krijgt mogelijk ondergrondse waterberging

Boskoop krijgt mogelijk ondergrondse waterberging

Door aanhoudende periodes van (extreme) droogte is water geen vanzelfsprekendheid meer. Ook Greenport Boskoop loopt tegen dit probleem aan: de zoetwatervoorziening voor de (sier)teelt in de Greenport staat onder druk. Ondergrondse waterberging lijkt een goede oplossing als zoetwaterbuffer.

Het is belangrijk dat boomkwekerijen in de Greenport ook in de toekomst over voldoende zoetwater beschikken als gietwater voor de pot- en containerteelt. De boom(sier)teelt stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het gietwater, zoals een laag zoutgehalte. Slootwater is hiervoor niet altijd voldoende geschikt. Het gebruik van drinkwater is relatief duur en niet duurzaam.

Ondergrondse waterberging
Ondergrondse waterberging is in potentie een goede oplossing als zoetwaterbuffer. Hierbij wordt tijdens natte periodes water opgevangen en opgeslagen in de ondergrond. Dit water kan later weer worden onttrokken tijdens lange droge perioden en worden hergebruikt als gietwater. Voordat het water in de ondergrond kan worden opgeslagen, moet dit worden gezuiverd om onder andere gewasbeschermingsmiddelen te verwijderen die schadelijk kunnen zijn voor het aanwezige grondwater.

Driejarig onderzoeksproject van start
Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop, ondernemers, Gemeente Alphen aan den Rijn, Provincie Zuid-Holland, Groene Hart Werkt!, het hoogheemraadschap van Rijnland en Holland Rijnland slaan de handen ineen en financieren een driejarig onderzoeksproject ´Naar een Circulaire Schoonwatervoorziening in de boom- en sierteelt, Greenport Boskoop’. Acacia Water voert het project uit in samenwerking met lokale partijen en kennisinstituten, waaronder TU Delft. Door te werken aan een duurzame manier van wateropslag, wordt de zoetwatervoorraad voor kwekers in de regio vergroot en toekomstbestendig gemaakt.

 

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie